SPAȚIU PUBLICITAR

Articol postat de un arogant, în data de 26/10/2017

Cu și despre cafea



SPAȚIU PUBLICITAR

Cafeaua este o băutură care poate da naștere unor adevărate pasiuni. Puțini sunt cei care știu despre cafea altceva decât Arabica și Robusta, ba unii cred că nu știu nici măcar atat.

Există mai multe specii de arbori de cafea, care produc peste 40 de tipuri de cafele. Aromele unui singur tip de bob de cafea poate diferi de la o zonă la alta. Ca și în cazul vinului, această variație este datorată în principal solului și a schimbărilor climatice din zona respectivă.

Pentru un produs de calitate, cafeaua este culeasă manual astfel încât se vor alege doar fructele mature. După care este uscată (la soare) timp de 7-10 zile, urmând ca mai apoi să fie scoase boabele de cafea. Fructele de cafea sunt asemănătoare cireşelor, bobul de cafea fiind "sâmburele".

Cele mai cunoscute tipuri de cafea sunt Arabica și Robusta.

Cafeaua Arabica este cea mai răspândită, peste 70% din cafeaua comercializată la nivel mondial, în timp ce restul de 30% este acoperit în special de Robusta, urmată de Liberica și cafeaua Maragogype. Despre cele din urmă nu are sens să vorbim acum pentru că sunt destul de slabe din punct de vedere calitativ, și după cum am mai spus, sunt destul de rar întâlnite.

Diferența principală dintre cafeaua Arabica și cafeaua Robusta este, bineînțeles, cantitatea de cofeină pe care o conțin. Cea din urmă, este mai bogată în cantitatea de cofeină decât Arabica, conține poate chiar de 2 ori mai multă cofeină. Următoarea diferență este dată de gust, situație în care, cafeaua Arabica se poziționează ca și o cafea cu o aromă mai... fină, spun unii. :)

În funcție de zona în care este cultivată cafeaua, se pot simți anumite arome.

  • În cafeaua provenită din Kenia se simt arome de fructe și citrice, fiind cel mai adesea prăjită ușor.
  • Cafeaua din Brazilia are aromă ciocolată și vanilie, prăjită de asemenea ușor.
  • Malawi - lămâie și miere
  • Burundi - lămâie și lime
  • Mexico - nuci
  • El Salvador - caramel
  • Ethiopia Sidamo - coacăze și citrice
  • Columbia - caramel și nuci prăjite
  • Guatemala - miere
  • India - ușor condimentată
  • Papua Noua Guinee -
  • Ruanda - floral și prune
  • Sumatra - ciocolată și lemn dulce
  • Tanzania - ciocolată și fructe
  • Vietnam - nuci și condimente
  • Tarrazu - măr și ciocolată neagră
  • India (Tiger) - ciocolată fină
  • Nicaragua - alune de pădure
  • Cuba - caramel
  • Columbia (La Manuelo) - caramel și fructe
  • Peru - caramel intens
  • Indonezia Java - ciocolată și tutun
  • Timor de Est - cacao

Cam asta ar fi aromele de bază în zonele menționate însă, trebuie reținut faptul că vorbim despre cafeaua pură, o singură origine.  Fac această mențiune pentru că anumiți producători combină boabele pentru a obține o notă personalizată.

Prăjirea este un proces important în transformarea cafelei, proces prin care se scoate în evidență calitățile bobului de cafea.

La modul cel mai simplu, prăjirea cafelei poate fi clasificată în 3 mari categorii: prăjirea ușoară (Light Roast), prăjire medie (Medium Roast) și prăjire intensă (Dark Roast). Dacă discutăm mai tehnic, există o plajă largă al timpului de prăjire și al temperaturii, situație în care vorbim despre: Cinnamon, Light, City, Full City+, Vienez și Francez.

Cafeaua prăjită ușor, are o aciditate crescută și un miros de fruct. Cafeaua prăjită mediu are o aciditate și o aromă echilibrată, cu un gust ușor dulce, în timp ce cafeaua prăjită dark, este mai intensă, cu o aromă "aspră" și un gust ușor amărui.

Pentru că nu fierbem boabele de cafea precum ceaiul, aceasta trebuie rășnită.

Granulozitatea măcinăturii în funcție de modul în care urmează a fi preparată cafeaua.

  • grunjos - ideală pentru French Press
  • medium - filtru manual, cafetieră
  • mediu-fină - chemex, moka pot, ibric
  • fină - espresso, aeropress, ibric
  • foarte-fină - pentru cafeaua turcească

În mare, cam asta-i treaba cu și despre cafea. Dacă ai încercat cafeaua din toate cele 23 de zone menționate mai sus, poți încerca să creezi propriile tale combinații. Dacă nu le-ai încercat, îți recomand să o faci și să încerci să simți aroma și toate notele pe care le conțin.

 

Ție ce cafea îți place și cum obișnuiești să o prepari? Te invi să-mi scrii folosind formularul de contact de mai jos.


loading...

Hai, nu mai fi tristuț(ă), că nu-i musai să-ți placă ce am scris.
Dar dacă totuși ți-a plăcut, un va ajuta mesajul să ajungă la cât mai mulți oameni faini, ca tine.

Sunt sincer, tranșant și direct. Nu scriu pentru femei vulnerabile și nici despre bărbați adevărați! Scriu ceea ce gândesc (atunci când/dacă gândesc) și nu trebuie să-ți placă.

Mă găsești pe facebook sau pe Google dacă vrei să vezi ce mai fac, iar dacă nu îți poți stăpâni frustările și vrei să înjuri, o poți face la aceeași adresă.


SPAȚIU PUBLICITAR

Mai multe articole din această categorie ~
SPAȚIU PUBLICITAR
booking ad

byani ad

elefant.ro
SPAȚIU PUBLICITAR



Articole recomandate ~