SPAȚIU PUBLICITAR

Articol postat de un arogant, în data de 06/09/2016

Îndrumar de buzunar - whiskySPAȚIU PUBLICITAR

Legătura mea cu whisky-ul își are originile în copilări, când priveam această băutură cu o oarecare admirație datorită faptului că era o băutură destul rară, fiind păstrată în vitrină pentru "ocazii" ori depozitată cu sfințenie prin dulap (tot prin sufragerie) pentru diferite "obligații".

Când am devenit consumator nu aveam prea multe cunoștințe despre originea acestei băuturi, istorie, tradiție, despre modul în care se servește (trăiască cinemateca) sau desăre tipurile de whisky (dacă există mai multe tipuri), etc. Era pur și simplu o băutură serioasă. Punct. Mai târziu și-au făcut loc întrebările elocvente, răspunsurile nu au întârziat să apară, iar eu m-am transformat într-un consumator conștient al acestei băuturi selecte.

Acum, servesc cu plăcere un whisky de calitate, însă doar la "ocazii".

 

Și cum ștergeam astăzi praful de pe sticla de whisky din bar, m-am gândit că ar fi util să scriu acest articol cu și despre whisky. Nu de alta, dar aveam nevoie de o ocazie pentru a "servi" acest pahar on the rocks.

Whisky-ul este o băutură alcoolică (minim 40%), fabricată exclusiv din cereale și maturată în butoaie de lemn care îi oferă acea culoare și acel gust distinct.

(și) Această băutură are destul de multe clasificări, stiluri și origini, ceea ce face ca eticheta să fie greu de înțeles, motiv pentru care am decis să lămurim punctual acest subiect.

Întâi de toate, vreau să lămurim care este diferența între whisky si whiskey. Producătorii din Scoția, Japonia și Canada folosesc termenul de whisky, iar producătorii Statele Unite sau Irlanda, whiskey. Nu este chiar o regulă, pentru că mai există totuși branduri americane ce folosesc whisky.

 

Scotch – este un whisky provenit din Scoția, o băutură ce este maturată minim 3 ani în butoaie de stejar. Scotch-ul se împarte în 5 categorii principale:

 • Single malt – este făcut exclusiv dintr-un singur tip de malț de orz, produs de o singură distilărie.
 • Single grain – la fel ca și în cazul Single malt, este produs într-o singură distilărie, doar că pe lângă malț de orz mai conține și alte cereale. Cuvântul “single” nu se referă la conținutul unic al unui tip de cereale, ci la faptul că această băutură este produsă într-o singură distilărie.
 • Blended Malt – este fabricat din combinarea a două sau mai multe tipuri de scotch single malt provenite din  distilării diferite.
 • Blended Grain - este fabricat din combinarea a două sau mai multe tipuri de scotch single grain  provenite din  distilării diferite.
 • Blended Scotch – este un amestec de unul sau mai multe Single Malt sau Single Grain. Acest tip de whisky este cel mai frecvent comercializat.

 

Irish Wishkey – provine din Irlanda, și la fel ca în cazul Scotch-ului, este maturat minim 3 ani. Există câteva diferențe importante între cele două, dar vom enumera doar câteva. Whiskey-ul Irlandez este triplu distilat. O altă diferență este că acesta poate adăuga în distilăriile proprii, enzime pentru a converti amidonul în zahăr, înaintea procesului de fermentare.

Nu are foarte multe clasificări, însă producătorul trebuie să adauge termenul de “blended” pe orice produs ce conține două sau mai multe tipuri de whiskey provenite de la distilării diferite.

 

American Whiskey – se împarte în 3 categorii principale:

 • Bourbon – este produs din cel puțin 51% porumb, și este învechit în butoaie de stejar noi, arse.
 • Rye – conține cel puțin 51% secară, iar la fel ca în cazul bourbon-ului, acesta este învechită în butoaie de stejar, noi, arse.
 • Wheat whiskey – conține minim 51% grâu, iar procesul de învechire este similar cu celelalte două mai sus menționate.
 • Tennessee Whiskey – este un bourbon produs doar in Tennessee, și este supus unui proces suplimentar de filtrare cu cărbune numit “Lincoln County Process”.

Alte criterii de clasificare ale whiskey-ului american:

 • Bonded (Bottled in Bond) – este whiskey-ul obținut în timpul unui singur sezon, la o singruă distilărie. Este maturat minim 4 ani într-un depozit, și îmbuteliat la 50% ABV.
 • Moonshine – este un whiskey alb, fabricat în mod tradițional și în mod ilegal.
 • Straight – este un whiskey care a fost maturat cel puțin doi ani și nu include niciun adaos de arome sau coloranți. În cazul în care este maturat mai puțin de 4 ani, acesta trebuie să afișeze vârsta pe etichetă.

 

Canadian Whiskey – este etichetat în general ca “Rye whisky”, chiar dacă acesta nu corespunde definiției de a avea minim 51% secară, așa cum este definit de American Whsikey. De fapt, “rye whisky” al canadei poate să nu conțina secară deloc. Cele mai multe whisky-uri canadiene astăzi încorporează un procent mult mai mare de porumb decât de secară. Acesta este lăsat la maturat minim 3 ani în butoaie de lemn de 700 de litri.

 

Whiskey Japonez – este produs în mod tradițional ca scotch-ul și poate fi împărțit în Single Malt sau Blended Malts, dar asta nu înseamnă că sunt identice cu cele produse în Scoția. Japonia are totuși un stil distinct, atât în procesele de fabricare cât și în politicile aplicate distilăriilor.

Există și alte țări producătoare de whisky, cum ar fi: Suedia, Germania, Africa de sud, Anglia, Taiwan, India, Australia, etc.

 

Atenție, calitatea unui whisky nu este redată de culoarea acestuia. Iar vârsta acestuia, nici măcar atât. Culoare băuturii este dată de esențele folosite (ex: esență de caramel) sau de tipul butoiului în care au fost lăsate la maturat.


loading...

Hai, nu mai fi tristuț(ă), că nu-i musai să-ți placă ce am scris.
Dar dacă totuși ți-a plăcut, un va ajuta mesajul să ajungă la cât mai mulți oameni faini, ca tine.

Sunt sincer, tranșant și direct. Nu scriu pentru femei vulnerabile și nici despre bărbați adevărați! Scriu ceea ce gândesc (atunci când/dacă gândesc) și nu trebuie să-ți placă.

Mă găsești pe facebook sau pe Google dacă vrei să vezi ce mai fac, iar dacă nu îți poți stăpâni frustările și vrei să înjuri, o poți face la aceeași adresă.


SPAȚIU PUBLICITAR

Mai multe articole din această categorie ~
SPAȚIU PUBLICITAR
epiesa.ro
erotic24.ro
SPAȚIU PUBLICITARArticole recomandate ~