SPAȚIU PUBLICITAR

Articol postat de un arogant, în data de 15/08/2018

Cum apare și cum dispare iubireaSPAȚIU PUBLICITAR

Să începem cu începutul începutului, începutului.. Este bine să reții faptul că principala grijă a creierului nostru este…  nu, nu este de a ne face fericiți, ci de a ne menține în viață. Și cum crezi că face asta? Te motivează să te duci la sală sau să te apuci de meditatie? Ori poate te păcălește să mănânci sănătos.. sau poate să te iubești mai mult? Mno! Creierul tău, mai exact, subconștientul, este a little judgemental bitch, care te ține în viață folosindu-se de etichete. Da, micul nemernic judecă și pune etichete cam la tot ceea ce te înconjoară, asta cu mult timp înainte ca tu să apuci să gândești pentru a trage propriile concluzii.

De-a lungul existenței (oamenilor, nu a ta), în urma experiențelor trăite de tine și/sau de stră-stră-stră-strămoșii tăi, în urma informațiilor adunate din generații în generații, de prin viață, de prin cărți și mai nou de pe internet, creierul a creat (și continuă să facă asta) tipare, care îl ajută să recunoască amenințările din viața ta. Unele informații fiind transmise (probabil) genetic, în timp ce altele sunt dobândite pe parcursul vieții.

Mai exact, dacă se întâmplă să întâlnești un ghemotoc de blană.. neagră.. sau cafeniu cu bulinuțe.. de dimensiuni rezonabile.. care seamănă cu o pisicuță însă nu cu cea a vecinei tale de la bloc.. creierul tău va elibera in corp adrenalină, ceea ce te va pregăti să o poți rupe la fugă (de parcă asta te-ar ajuta în vreun fel). Anyway, ideea este că în momentul în care creierul tău recunoaște "pisica".. îi pune o etichetă în frunte iar pe tine te pregătește de.. orice. Toate acestea.. în mai puțin de o secundă, fără a mai fi nevoie ca tu să cauți pe google despre ce este vorba. Magic, nu?! :)

În același timp, dacă întâlnești un delfin, deflinaș, delfinache.. chiar dacă este (probabil) mai mare decât tine (..și cu siguranță mult mai inteligent), creierul tău va elibera în corp (din nou, probabil) serotonină și îți va spune să te relaxezi pentru că nu reprezintă o amenințare. Asta dacă nu cumva ai aflat de (puținele) cazuri în care delfinii au atacat oameni.

Ok. Deci, creierul observă, identifică și pune etichete la absolut orice. Mâncare bună, proastă, delicioasă, toxică, oameni faini, oameni nașpa, deștepți sau proști, frumoși sau urâți, etc. Numărul de etichete se întinde cam cât te ține pe tine vocabularul. Dacă nu ai prea multe cuvinte în vocabular, se va rezuma la câteva etichete esențiale pe care le-a învățat în primii tăi ani de viață, pe vrema în care încă mai învățai câte ceva, de genul "bun", "rău", "papa", "caca", etc.

Fiecare informație și fiecare experiență învață crierul ce etichete să atribuie. Așadar, este posibil ca atunci când vezi o masă de două persoane, amplasată strategic pe malul mării.. cu lumânărele aprinse, covor din petale de trandafiri, șampanie (sau vin), luminițe, stele, valuri, etc.. creierul tău va spune “Ohhh… ce romaaaaaantic!”. Asta, pentru că în urma experiențelor anterioare, poveștile auzite, cărțile citite (Doamne ajută!) sau filmele văzute, creierul tău a învățat să recunoască acest cadru ca fiind romantic. Acum.. acest "romantic" este o eticheta generală.. susținută de alte etichete mai micuțe, mai exact, fiecare detaliu mai sus menționat are câte o etichetă pozitivă, ceea ce ajută creierul să tragă o concluzie generală definind momentul, cadrul sau gestul ca fiind... romantic.

Dar dacă alegi să privești peisajul mai în detaliu.. și vei observa pe celălalt mal, un maldăr de gunoaie.. printre petalele de trandafir întrezărești cioburi.. iar în locul somelierului îl vezi pe.. Jack Spintecătorul (Jack the Ripper).. peisajul va ieși rapid din zona de romantism și se îndreaptă cu pași rapizi spre zona de periculos, simțind deja, în ceafă, respirația micuțului Jack. Deci, situația devine rapid nasoală.. cu toate petalele de trandafiri și spuma mării..

Inclusiv în acest moment, creierul tău îmi atribui în plus câteva etichete.. "ce frumos scrie", "ce bărbat bine", "smart", "fain", "sexy", "câtă dreptate are", "ce arogant".. și altele. Fapt ce te-a determinat să citești articolul până aici. Deci, ai un creier grozav. Hai, bate cupa pentru asta!

Limpede până aici? Bun!

Și? Cum ne îndrăgostim? Păi, în urma experiențelor și a informațiilor adunate.. creierul tău are un set de etichete pentru "oameni frumoși", "oameni inteligenți", "oameni sexy", "tâmpiți și idioți".. și tot așa. Fiecare astfel de set, include o grămădă de "etichete mai mici" care atribuite împreună vor defini ceea ce ai în față. Pentru că am avut informații și experiențe diferite, aceste etichete și modul în care sunt folosite diferă de la persoană la persoană și poate fi influențat și în funcție de situație. Unele etichete pot schimba radical datele problemei. În cazul descris mai sus, nu avem nevoie toate detaliile (gunoi, cioburi și micuțul Jack) în același timp pentru a schimba eticheta generală, respectiv experiența. Este suficient să existe o singură etichetă.. care să cântărească mai mult. Spre exemplu..doar existența gunoiului ar face experiența neplăcută pentru că știi că nu este "igienic" să iei cina în preajma lui.. și cu siguranță nu este deloc romantic. Sau Jack.. despre care știi că nu are experiență ca ospătar sau somelier, ci vine cu o altă calificare.

Iar dacă excluzi toate acele etichete negative, dar recent ai pierdut pe cineva drag sau ești.. nedormit sau nemâncat/ă de câteva zile.. te f0ți în el de romantism.

Treaba asta cu etichetele este bună și rea în același timp. Pentru că judecăm o situație sau un lucru în baza experiențelor și a informațiilor anterioare, fără a face apel la prezumția de nevinovăție. Ceea ce, da, uneori ți-ar putea salva viața, însă.. este bine ca în cazurile mai puțin periculoase, să judeci, conștient, situația.. și apoi să atribui etichetele potrivite. Practic, subconștientul tău i-a pus lui Jack eticheta de "amenințare" în urma a ceea ce ai citit sau auzit despre el. Fără a mai lua în calcul că poate micuțul Jack s-a reprofilat.. sau poate că are o zi bună.. sau poate a decis că în ziua aia va face numai fapte bune.. să fie bun și să împartă zâmbete.. sau poate că doar încercă să fie un somelier drăguț. Pentru a-l scoate din zona de amenințare, trebuie să începi să gândești și să faci noi raționamente.

Așa ajung unii oamenii să ne placă.. alții să ne displacă.. unii să ne inspire sau alții să ne provoace repulsie.. ori să ne sperie.

Deci, avem etichete pentru oameni.. avem etichete și pentru momente.. ceea ce înseamnă că putem crea și "persoana potrivită la locul potrivit".

Și uite așa, întâlnești o persoană are câteva etichete prietenoase.. conjunctura este și ea favorabilă.. acea persoană reușește să mai scoată în evidență câteva etichete la fel de prietenoase.. și deja am pus de-un flirt. După 5 propoziții, 3 complimente și un schimb de priviri încinse.. creierul tău îi pune eticheta finală.. și apoi pleacă în vacanță. THE ONE! Orgasm în cascadă! Atât de mult orgasm, încât îți iese pe ochi și pe urechi..  nu mai vezi și nu mai auzi nimic. (Romantic, nu? Observi cum un detaliu nepotrivit poate strica un moment?).

Al 2lea obiectiv al creierul.. este de a te menține în zona de confort. Din acest motiv acceptă cu greu lucrurile noi sau provocările. Ți-a găsit alesul/a inimii, te-a făcut și fericit/ă.. chiar dacă nu era ăsta obiectivul lui, gata.. pleacă în vacanță. Năvodari frățică!

Ai setul de etichete pentru THE ONE. Câte etichete ai în el? 23894248? Perfect! Unele etichete sunt atribuite în mod firesc, pentru că există (sau doar sunt puse în evidență anumite trăsături).. iar alte etichete le vei pune din oficiu pentru că te simți generos/ă. Vei mai pune și etichete "pentru că merită".. iar diferența o vei completa cu etichetele pe care doar ai impresia că le merită. Cu orgasmul în ochi și creierul în vacanță, vedere ușor încețoșată.. devii regele/ina etichetelor și arunci cu etichete perfectului/ei din fața ochilor. În termeni semi-academeici.. se spune că proiectezi în el/ea calități și atribute pe care nu le are.. dar pe care îți dorești să le aibă. Unele sunt importante.. altele mai puțin.. unele vitale.. iar altele absolut inutile, dar setul pe care l-ai făcut pentru THE ONE poate transforma acest individ/ă într-un mic dumnezeu.

Pentru că nimic nu este veșnic.. iar creierul se plictisește în vacanță, ușor, ușor se ridică și ceța de pe ochișori iar tu observi că etichetele au rămas, însă ceea ce ai etichetat.. a dispărut.  În cuvinte mai uzuale.. observi că partenerul/a tău s-a schimbat și că, citez, nu mai este acea persoană de care te-ai îndrăgostit. Puțin probabil să se fi schimbat, cel puțin în privința etichetelor atribuite gratuit, dar asta devine mai puțin important în acest moment pentru că, dacă putem spune așa, iubirea începe să dispară.

Desigur, există mult mai multe motive care ar putea face ca iubirea să dispară, însă am ales acest subiect pentru că este frecvent întâlnit.

Soluția?

Poți defini 2 seturi de etichete, de genul "The one" și "Cu potențial" :)))) iar în prima categorie să incluzi doar acele etichete care sunt cu adevărat importante pentru tine și relația de cuplu. CU ADEVĂRAT IMPORTANTE, nu ceea ce ai citit sau auzit ca fiind perfect. Suntem diferiți, avem experiențe diferite, ceea ce face să avem și nevoi diferite.

Iar atunci când întâlnești pe cineva, nu te grăbi să-ți trimiți creierul în vacanță, ci fii mai atent/ă la setul de etichete folosit. Începe cu setul "Cu potențial" iar după ce îți dispare ceața de pe ochișori.. te lași surprins/ă de evoluția lui/ei către poziția de THE ONE. Ideal ar fi ca și partenerul/a să folosească aceeași strategie, altfel riști să auzi mult prea curând "nu mai ești persoana de care m-am îndrăgostit". Poți preveni asta, cu o discuție sinceră, tranșantă, privind obiectivele și așteptările fiecăruia dintre voi.

 

Acestea fiind spuse.. îți mai dau un pont. Știu cât este de dificl să întâlnești oameni de calitate cu care să rezonezi. Știu cât este de dificil și să întâlnești oameni sinceri sau cu potențial către statutul de THE ONE. Dar te asigur că nu ești singur/ă! Meriți pe cineva special în viața ta, iar dacă nu ești prea comod/ă.. o vei întâlni. Eu îți recomand să participi la eveimentele 326 (click aici), care este o comunitate de oameni frumoși și educați, din toate punctele de vedere, unde în baza unui matching specific poți cunoaște alți oameni excepționali, cu care ai deja lucruri în comun.

 

 

Tu cum te mai îndrăgostești în zilele acestea? Te invit să-mi scrii, folosind formularul de contact de mai jos.loading...

Hai, nu mai fi tristuț(ă), că nu-i musai să-ți placă ce am scris.
Dar dacă totuși ți-a plăcut, un va ajuta mesajul să ajungă la cât mai mulți oameni faini, ca tine.

Sunt sincer, tranșant și direct. Nu scriu pentru femei vulnerabile și nici despre bărbați adevărați! Scriu ceea ce gândesc (atunci când/dacă gândesc) și nu trebuie să-ți placă.

Mă găsești pe facebook sau pe Google dacă vrei să vezi ce mai fac, iar dacă nu îți poți stăpâni frustările și vrei să înjuri, o poți face la aceeași adresă.


SPAȚIU PUBLICITAR

Mai multe articole din această categorie ~
SPAȚIU PUBLICITAR
airbnb

epiesa.ro
SPAȚIU PUBLICITAR


click pe link dacă vrei să vezi oferta ALTEX

Articole recomandate ~