SPAȚIU PUBLICITAR

Articol postat de un arogant, în data de 29/11/2019

Primul meu milion de euroSPAȚIU PUBLICITAR

Mai exact, undeva la 1.3 mil franci elvețieni. Și nu, nu este vorba despre nicio moștenire de la vreo mătușă misterioasă, nici despre afaceri cu statul ori tunuri strategice. Nu este furt, nici loto și nici păcănele. :)) Ah, și nici găsiți pe stradă.Ce vreau să scot în evidență este că se poate și altfel! Chiar se poate, iar dovada este acest articol.

 

În primăvara anului 2017, mă aflam în vizită la Chișinău. Am început anul acolo și am petrecut chiar o perioadă bună de timp în capitala de peste Prut. Aș fi vrut să spun "românească", însă trebuie să recunosc că am întâlnit foarte multe persoane care au refuzat ori care pur și simplu nu cunosc limba română. Chiar și așa, în tot acest timp am început să îndrăgesc, ba chiar să iubesc orașul și oamenii, așa, cu bune și rele, cu bogăția locului dar și cu neajunsurile lui. Probabil voi reveni asupra acestei experiențe, într-un alt articol.

Pentru cei care nu mă știu sau mă știu dar nu mă cunosc :) mă pot autodeclara colecționar și pasionat de anumite vechituri. Amator, dar colecționar. Și, cu accent pe "anumite vechituri", ca să fie clar. :) Iar asta, în timp, a dezvoltat un obicei absolut, ca în majoritatea orașelor pe care le vizitez, să caut și să vizitez așa-numitele târguri de vechituri.

Nu știu dacă era un trend, însă de mic am colecționat chestii. De la surprize și ambalaje de gume, capace de metal de la băuturi răcoritoare, vederi, pachete de țigări, insigne.. și, cu pregădere, banconete, monede și timbre. Este adevărat că nu mă mai ocup în mod activ de asta, însă revăd cu drag colecțiile personale de numasmatică și filatelie, ori de câte ori am ocazia.

Cu soarele în suflet (și nu doar), mi-am pus ochelarii de soare și am pornit în căutarea târgului de vechituri din Chișinău. Trebuie să recunosc că mi-am făcut tot felul de filme cu privire la ce urma să găsesc acolo, așadar, am stabilit un buget, pentru a nu risca să plec acasă cu jumătate de bazar.

 

Am intrat în târg și am început să iau la pas fiecare cuvertură și fiecare tarabă întinse sub forma unui labirint amețitor. Având în vedere că nu este o activitate nouă, pot spune că am dezvoltat câteva strategii personale legate atât de modul de mișcare prin acest labirint, cât și cu privirea la abordarea și, respectiv, negocierea pentru obiectele care prezintă interes. O adevărată mare de vechi și nou, de practic și inutil, de frumos și grotesc. Nici nu cred că înaintasem mai mult de 5 metri, și deja aș fi cheltuit ori depășit bugetul alocat pentru această călătorie. Din același motiv, obișnuiesc să îmi setez o limită, și aleg să cumpăr doar "acel ceva" care îmi va umple de frumos, atât casa cât și sufletul.

După câteva ore bune de navigat prin istorie și kitch, foarte aproape de ora închiderii și destul de aproape de ieșirea din circuit, am ajuns la masa unei doamne care, bineînțeles, nu vorbea limba română dar avea expuse printre haine și alte vechituri, un lot interesant de câteva monede. Nu am studiat istoria numiastică, nu cunosc valoarea reală a monedelor, aleg doar ce îmi place și ce cred că este valoros (din perspectiva anului și a stării generale). În schimb, îmi place să cred că reușesc să citesc, destul de bine, oamenii. Așadar , am început să analizez de la distanță comportamentul doamnei în interacțiunea cu ceilalți clienți, am încercat să ascult și să înțeleg pe cât am putut (pentru nivelul meu de limbă rusă) discuțiile dintre aceștia, am studiat marfa pe care o mai avea expusă la vânzare și, după cele 5 minute de analiză profundă am inițiat o primă negociere pentru una dintre monedele pe care le avea la vânzare. Destul de rigidă discuția.. ea cu negocierea, eu cu englezo-rusa mea. M-am retras puțin și am scos telefonul în încercarea de a căuta câteva detalii despre aceste monede, având în vedere că negocierea nu a decurs tocmai precum mă așteptam. Puține informații, timpul presa și el, doamna începuse deja să-și strângă catrafusele, iar eu trebuia să iau o decizie.

Am ales 3 monede dintre cele 7 pe care le avea, am făcut un preț, ea a făcut altul și într-un final am reușit să ne întâlnim la mijloc. Mi-am dat seama că nu am negociat aproape deloc, dar eram oarecum bucuros de achiziția proaspăt făcută.

În drum spre ieșire, am descoperit și o carte scrisă în slava veche, însă nici aici negocierile nu au fost foarte reușite, așa că am am amânat achiziția pentru data viitoare. Dacă este să fie a mea, o voi găsi și va fi a mea. Logic, nu? :)

 

Având în vedere că prețul monedelor nu a atins oferta mea, tot ca un fel de obicei vechi de-al meu, încep, cumva, să mă îndoiesc de achiziția făcută. Așadar, până să ajung acasă, am decis deja că voi pune la vânzare cele 4 monede (am mai achiziționat una până să ajung la taraba doamnei).

Zis și făcut! Câteva poze, informații nu prea am avut de unde să iau așadar le-am pus la vânzare "așa cum sunt", fără alte informații sau comentarii. În mai puțin de 5 minute de la publicarea anunțului, am început să primesc mesaje de la persoane interesate. Răspund la primele 2 mesaje și stabilesc întâlniri pentru când mă voi întoarce la București.

Dar, până seara, s-a umplut mesageria iar eu am început să îmi pun primele semne de întrebare.

Să fi redevenit cool numismatica sau mi-am subevaluat monedele proaspăt achiziționate?

 

Continuarea, în articolul următor (02.12.2019)loading...

Hai, nu mai fi tristuț(ă), că nu-i musai să-ți placă ce am scris.
Dar dacă totuși ți-a plăcut, un va ajuta mesajul să ajungă la cât mai mulți oameni faini, ca tine.

Sunt sincer, tranșant și direct. Nu scriu pentru femei vulnerabile și nici despre bărbați adevărați! Scriu ceea ce gândesc (atunci când/dacă gândesc) și nu trebuie să-ți placă.

Mă găsești pe facebook sau pe Google dacă vrei să vezi ce mai fac, iar dacă nu îți poți stăpâni frustările și vrei să înjuri, o poți face la aceeași adresă.


SPAȚIU PUBLICITAR

Mai multe articole din această categorie ~
SPAȚIU PUBLICITAR
airbnb

epiesa.ro
SPAȚIU PUBLICITAR


click pe link dacă vrei să vezi oferta ALTEX

Articole recomandate ~